Hoe gaat een promotie?

Eigenlijk is er maar één ding waarop de promovendus zich moet concentreren tijdens de promotie, en dat is de verdediging van het proefschrift. Al het andere wordt met de grootste zorg geregeld door de universiteit.

Sinds corona zijn de regels iets verandert en opponenten kunnen zelfs online vragen stellen. De hele verdediging wordt daarvoor gefilmd met drie professionele webcams die bediend worden door een technicus van de universiteit, waarvan je aan het eind een opname krijgt. De hele verdediging wordt zelfs gelivestreamd op YouTube voor gasten die niet aanwezig kunnen zijn. Dit heeft mij als fotograaf de mogelijkheid gegeven om meer de persoonlijke kant van de ceremonie te laten zien, en het is niet meer zo’n ding dat ik niet mag fotograferen tijdens de verderdiging. Al met al weet ik nu veel over het verloop van een ceremonie. In dit bericht kun je er meer over lezen. De foto’s onderaan dit bericht laten de sleutenmomenten nog even zien.

De dag begint voor de promovendus en de paranimfen een half uur vantevoren met het doornemen van het protocol. Daarom ben ik er drie kwartier vantevoren zodat ik op tijd klaar sta om de voorbereidingen in beeld te brengen. De gasten komen binnen  en de pedels en de hoogleraren zijn bezig om zich klaar te maken voor de verdediging. Voordat de verdediging begint zit iedereen al klaar in de Aula als de pedel de met de promovendus en de paranimfen de zaal binnen komt.  De voorzitter heet de promovendus welkom en vraagt deze om te gaan zitten. Als de verdediging begint mag er niet meer gefotografeerd worden, dus ik heb dan al snel foto’s gemaakt van alle aanwezigen. Tijdens de verdediging wordt er gratis een videopname gemaakt door de universiteit. Na drie kwartier komt de pedel binnen en roept “Hora finita” om aan te geven dat de verdediging afgelopen is. De fotografie begint dan ook weer. De hoogleraren trekken zich terug voor beraad en de promovendus en paranimfen worden teruggebracht naar “het zweetkamertje”. Opluchting, blije gezichten. Na het beraad keert iedereen weer terug naar de aula voor het laudatio en de uitreiking van het diploma. Daarna is er een traditionele trapfoto en volgt er eventueel een receptie. Bij de trapfoto doen we eerst de promovendus samen met de paranimfen en daarna komen de hoogleraren erbij staan. Het komt wel eens voor dat we de eerste foto doen met partner en eventueel familieleden erbij doen, maar dat moet wel eerst besproken worden met de pedel.